Leuke Wijn Weetjes

♥ Je drinkt gemiddeld 125 druiven per glas.

♥ Er zitten ongeveer 700 druiven in één fles

♥ Witte wijn wordt van blauwe druiven gemaakt, maar de kleur wordt niet rood, omdat de schil van de blauwe druiven worden verwijderd voor het vergisten.

♥ Angst voor wijn bestaat echt, dat wordt oenofobie genoemd. Mensen met oenofobie zijn bang voor wijn of voelen een sterkte haat doordat ze ooit een nare ervaring hebben gehad met wijn.

♥ Vrouwen zijn beter in het proeven van wijn

♥ De oudste wijn is 1600 jaar oud

♥ Overgebleven wijn kun je invriezen, of gewoon nog een glas inschenken J

♥ Het duurste glas wijn kost ongeveer € 28.000,-. Het is een stikoude Bordeaux, Chateau Lafite uit 1869.

♥ Zet wijnglazen nooit ondersteboven in de kast, want volgens kenners trekt de geur van het kastje, hoe schoon ook, in het glas en beïnvloedt het de smaak.

♥ Volgens Spaans onderzoek is wijn goed voor de gezondheid. Uit onderzoek blijkt dat mensen die twee glazen wijn per dag drinken minder snel verkouden worden.

♥ Wijn hoor je liggend te bewaren. De wijn moet namelijk in contact blijven met de kurk, zodat deze niet uitdroogt en krimpt.

♥ De oorsprong van de druif bepaalt de smaak van de wijn.

♥ Wijnen die uit een warme regio komen hebben meestal een vollere body, een hoger alcoholgehalte en zijn aromatisch van smaak.

♥ Wijnen uit een koudere regio hebben een lichtere body, een lager alcoholpercentage en zijn meestal scherp van smaak.

♥ Een draaiknop hoeft niet minder goed te zijn dan een kurk. De kwaliteit van de wijn en de verpakking ervan zijn niet altijd in overeenstemming. De keuze voor een draaidop of een kurk hangt in de meeste gevallen gewoon af van de voorkeur van de producent.

♥ Wijnen gemaakt voor een jonger publiek hebben vaak een draaidop om hun karakteristieke smaak beter te bewaren. Kurk laat immers zuurstof door, waardoor de wijn sneller veroudert.

♥ Glazen worden met opzet maar voor de helft gevuld. Een standaardhoeveelheid wijn is 150 milliliter, wat in de meeste gevallen wil zeggen dat je wijnglas maar voor de helft wordt gevuld. De extra ruimte in je glas zorgt ervoor dat je je wijn in je glas kan laten dansen om optimaal van het aroma te genieten.

♥ Wijn met een lichte body bevat vaak minder dan 12,5 % alcohol en heeft een textuur van magere melk in je mond.

♥ Wijn met een medium body bevat meestal 12,5 tot 13,5 % alcohol en heeft de textuur van volle melk in je mond.

♥ Wijn met een stevige body bevat gewoonlijk meer dan 13,5 % alcohol en heeft de textuur van room in je mond.

Aantal wijnrekken

Aantal Pilaren